Checklist: Maak je eigen website met WordPress

WordPress is het populairste systeem om websites mee te bouwen en onderhouden.

Maar WordPress is niet het allersimpelste systeem. Je moet er mee leren werken. Met deze checklist lopen we rustig alle stappen langs die je moet nemen om jouw website op te zetten en aan te passen.

1. Bestel WordPress hosting

Met WordPress hosting bij xel is je website snel en veilig. Verder kun je onbeperkt gebruik maken van onze assistentie bij het bouwen van een WordPress. Enorm handig voor beginners.

2. Leg een domeinnaam vast

Na het bestellen van een hostingpakket, kies je het webadres voor jouw website. Met WordPress hosting bij xel krijg je een gratis domeinnaam.

3. Installeer WordPress

Met WordPress hosting bij xel wordt WordPress automatisch op jouw hostingpakket geplaatst. Je kunt gelijk starten. Heb je een ander pakket? Dan kun je vaak een script vinden om WordPress te installeren in het control center.

4. Log in op jouw WordPress website

Na het installeren krijg je een mailtje met de inlogpagina van jouw website. Vaak is dat jouw domeinnaam gevolgd met /wp-admin. Log in met jouw inloggegevens.

5. Leer WordPress kennen: een korte rondleiding

Bezoek jouw domeinnaam en bekijk jouw website. Klik daarna een beetje door in het dashboard van WordPress.

6. Zet de URL’s van jouw website goed (permalinks)

We willen dat de URL’s van webpagina’s tonen waar de pagina over gaat. Daarvoor moeten we de permalinks goed zetten. Dit is in 20 seconden geregeld.

7. Optioneel: Activeer een ‘coming soon’-plugin

Wil je achter gesloten deuren aan je website werken? Installeer dan een ‘Coming soon’-plugin, waardoor niet-ingelogde bezoekers een aparte pagina zien.

8. Installeer een WordPress thema – en activeer een voorbeeldwebsite

Een thema bepaalt de look & feel van een website. Op een nieuwe website is er een thema die gemaakt is door WordPress actief, maar er zijn duizenden gratis en betaalde opties waar je uit kunt kiezen. Een goed uitgebreid gratis thema met meerdere designs is Astra.

Het is makkelijker om een bestaand webdesign aan te passen dan een website van de grond af op te bouwen. Thema’s hebben vaak meerdere voorbeeldwebsites (ook wel demo’s genoemd) die je kunt importeren. Bekijk na het importeren weer jouw website en alle nieuwe pagina’s.

9. Instellingen van de ‘customize’-pagina

Op deze pagina kun je vrij veel algemene instellingen voor jouw website en het design van jouw website aanpassen. Sommige thema’s plaatsen hier alle instellingen, andere thema’s hebben een apart menu-item waar je dat kan doen. Op de pagina die Customize of soms Editor heet kun je o.a. het logo toevoegen.

10. Webpagina’s maken en beheren met de WordPress editor

Met de WordPress editor kun je nieuwe webpagina’s aanmaken, vullen, opslaan als concept, publiceren en verwijderen.

10.1 De alternatieve pagebuilder Elementor

Vaak wordt er een andere pagebuilder gebruikt dan de editor van WordPress om pagina’s met een afwijkend design vorm te geven, zoals de homepage. Vaak is de voorbeeldwebsite die je gebruikt ook gemaakt met een pagebuilder, en waarschijnlijk is dat Elementor. Het is dan slim om de basics van Elementor te leren, voordat je aanpassingen maakt op jouw homepage.

11. Optioneel: blogpagina toevoegen (of verwijderen)

Een blog is een plek waar je artikelen kunt plaatsen met het doel om nieuwe bezoekers aan te trekken en oude bezoekers terug te laten komen, terwijl je werkt aan je zichtbaarheid, expertise en vertrouwen. Om een blogarchief op je website te plaatsen, dan moet je een blogpagina instellen in jouw WordPress dashboard.

12. Een WordPress menu maken en aanpassen

Na het aanmaken van de belangrijkste pagina’s is het tijd om het menu in te delen. Je kunt ook een menu maken voor de footer.

13. Plugins vinden en installeren

Met plugins kun je nieuwe functies toevoegen aan jouw website. Er zijn duizenden gratis WordPress plugins die je in het dashboard kunt installeren en activeren.

13.1. Yoast SEO

De populairste SEO plugin geeft je opties en hulp bij het optimaliseren van jouw titels, meta-description en teksten voor SEO.

13.2. Contactformulier

In WordPress zit standaard geen optie om een contactformulier toe te voegen. Je hebt daar een plugin voor nodig. De populairste gratis contactformulier plugins zijn:

Optionele plugins

Inschrijfformulier voor een nieuwsbrief

Om inschrijvers te verzamelen, heb je een inschrijfformulier nodig van jouw nieuwsbriefprovider, zoals MailerLite, en moet je die plaatsen op jouw website.

Snelheid

Afbeeldingen op websites zijn vaak (veel) groter dan nodig is. Met plugins zoals Converter for Media en reSmush.it kun je oude en nieuwe afbeeldingen automatisch verkleinen – en je website sneller maken.

Helpful

Met de Helpful plugin kunnen bezoekers onder elk bericht eenvoudig aangeven of ze de webpagina goed of behulpzaam vinden. Je kunt op die manier concrete feedback verzamelen, voor motivatie en verbeteringen.

Akismet

Wanneer je een blog hebt waar je reacties achter kunt laten, dan krijg je te maken met spam. Met Akismet kun je spamreacties voorkomen.

WooCommerce

Met WooCommerce kun je webshopfunctionaliteit aan jouw website toevoegen. Zo kun je fysieke of digitale producten verkopen.

SiteKit (Google Analytics, Search Console)

Met SiteKit kun je jouw Google Analytics en Search Console account koppelen aan jouw WordPress website, om zo jouw bezoekers en rankings bij te houden.