Hoe maak je foto’s voor je website?

Foto’s op je website maken deze niet alleen aantrekkelijker en persoonlijker, maar kunnen ook bijdragen aan een betere SEO (zoekmachineoptimalisatie). Zoekmachines richten zich steeds meer op afbeeldingen, maar alleen als de foto’s relevant zijn voor de omringende tekst. Kies daarom beelden die het verhaal van jouw bedrijf of product vertellen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan…

Als je net begint met je website, is het logisch dat je nog geen grote beeldbank hebt. Fotografen zijn duur en je wilt waar mogelijk stockfoto’s vermijden. Dit kan de livegang van je website vertragen, maar geen zorgen: we helpen je op weg.

Hoe kies je de juiste formaten voor je website-afbeeldingen?

De kwaliteitseisen kunnen een uitdaging zijn. Je wilt geen concessies doen aan de beeldkwaliteit, maar ook niet de snelheid van je website verslechteren. De komende jaren zal de standaard voor desktop-afbeeldingen naar (2560×1440 pixels) gaan. Tegelijkertijd groeit het mobiele verkeer. Kijk daarom eerst naar je doelgroep. Richt je je op B2B? Dan is de kans groot dat je meer desktopgebruikers hebt. Voor webshops zien we vaak dat gebruikers zich oriënteren op mobiel, maar uiteindelijk bestellen via desktop.

4 Tips voor het maken van je eigen foto’s

1. Je hebt geen dure camera nodig om goede foto’s te maken

Laat je niet tegenhouden door het feit dat je geen professionele camera hebt of geen cursus hebt gevolgd. Smartphones hebben tegenwoordig uitstekende camera’s. Het komt vaak vooral neer op goede belichting en compositie. Natuurlijk licht is vaak het beste, vooral voor productfoto’s of portretten. Fotografeer dichtbij een raam of buiten op een heldere dag. Als je binnen fotografeert, zorg dan voor voldoende kunstlicht, zoals softboxen, om harde schaduwen te vermijden.

2. Zorg voor consistente stijl

Kies een bepaalde stijl voor je foto’s die past bij je merk en houd hieraan vast. Denk aan:

  • Kleurenschema: Gebruik kleuren die aansluiten bij je website of merk.
  • Sfeer: Denk aan een strakke, minimalistische uitstraling of juist een warme, informele stijl.
  • Afbeeldingsformaten: Zorg dat de foto’s qua formaat consistent zijn, zodat ze goed op je website passen.

Tip: verwijder drukke achtergronden en vervang deze door een standaard achtergrond wat je telkens laat terugkomen. Met de hulp van AI kun je gemakkelijk een achtergrond verwijderen.

 

3. Gebruik hoge resolutie

Hoge resolutie foto’s zorgen voor een scherp beeld, zelfs op grotere schermen. Let erop dat je afbeeldingen ook snel laden door ze te optimaliseren zonder kwaliteitsverlies, bijvoorbeeld met tools als TinyPNG. Kies voor de hoogst mogelijke resolutie zonder de maximale bestandsgrootte van 2 MB te overschrijden.

4. Gebruik Next-Gen afbeeldingen in AVIF- of WebP-formaat

AVIF en WebP zijn beeldformaten die betere compressie en beeldkwaliteit bieden in vergelijking met de oudere JPEG- en PNG-formaten. Ze laden sneller en verbruiken minder mobiele data, wat zowel de gebruikservaring als de prestaties van je website verbetert. Dit klinkt heel technisch, maar er is een groot aanbod WordPress plugins die dit automatisch voor je regelen.

Nog geen WordPress gebruiker? Begin in 5 minuten een WordPress website.

 

Waar kan ik gratis afbeeldingen vinden?

Het is geen probleem om af en toe stockfoto’s te gebruiken. Er zijn genoeg platforms die gratis stockfoto’s aanbieden, zoals de gratis versie van Canva. Waar moet je op letten? Kijk bijvoorbeeld naar de kledingstijl van eventuele modellen; past dit in het huidige straatbeeld? Bewerk foto’s op dezelfde manier, zodat de belichting altijd consistent is. Lees altijd de kleine lettertjes en controleer de auteursrechten. Is het niet duidelijk of je de afbeelding mag gebruiken? Bij twijfel: niet doen. De boetes kunnen hoog oplopen en met de huidige technologie speuren bureaus het web af naar mensen die de fout in gaan.