Wat is WordPress en hoe werkt het?

WordPress is veruit de populairste software om websites mee te bouwen en onderhouden. Meer dan 64% van alle websites met een content management systeem gebruikt WordPress.

 

Hoe bouw ik een website?

Om een website te bouwen heb je drie dingen nodig:

  • Een content managent systeem (CMS), zoals WordPress
  • (WordPress) hosting
  • Domeinnaam

Alle drie kun je in 5 minuten regelen met een WordPress hostingpakket van xel. Je kiest een hostingpakket en een domeinnaam. WordPress wordt vervolgens automatisch op jouw hostingpakket gezet en je hebt dan direct een website die je naar wens kan aanpassen.

Handleiding WordPress website bouwen

Iedereen pakt een groot project anders aan. Je hebt een groep die graag werkt in losse etappes, anderen werken het liefst met één document en sommigen vogelen alles het liefst zelf uit, met een ondersteunend document. Wij bieden je meerdere opties aan.

Beginnen met WordPress

Het werken met nieuwe software is altijd even wennen. Hoe start je precies? Wat moet je doen? En wat kun je waar vinden? De volgende artikelen helpen je met de allereerste stappen in de wereld van WordPress. Eén stap is extra belangrijk, het aanpassen van de URL-structuur, want die staat in het begin nog niet goed.

Webpagina's maken en publiceren in WordPress

Leer hoe de editor van WordPress werkt en hoe je met de beschikbare tools webpagina’s kunt maken, inplannen, aanpassen of verwijderen.

WordPress website inrichten en instellen

Na het kiezen van een thema is het tijd om de website in te richten.

Je start vaak met de basis: het toevoegen van een logo, het instellen van een menu en het bepalen van de kleuren en typografie. Al deze instellingen kun je vaak aanpassen via de Customizer – die soms ook wel Editor wordt genoemd.

Pagebuilder: het ontwerpen van pagina's, zoals de homepage

Om pagina’s met een afwijkend design te ontwerpen, het bekendste voorbeeld is de homepage, heb je vaak meer tools en opties nodig dan de editor van WordPress zelf levert.

Je kunt dan een externe pagebuilder installeren. De bekendste gratis pagebuilder is Elementor.

Het is dan meestal ook nodig om je bekend te maken met hoe die plugins werken, zodat je bestaande ontwerpen kunt aanpassen en nieuwe ontwerpen kan maken.

WordPress instellingen

Als webmaster van een WordPress website zijn er een lading beheermogelijkheden.

WordPress optimalisatie

Een website kan altijd beter. Je kunt de laadtijden van je website verbeteren, de conversie en jouw posities in de zoekmachine. Verder wil je natuurlijk weten hoe jouw website presteert. Wanneer je de statistieken van jouw website bijhoudt, dan kun je gericht pagina’s maken en optimaliseren.

WordPress veiligheid

Een WordPress website maakt gebruikt van verschillende software. Je hebt WordPress zelf, het thema dat je gebruikt en soms wel een tiental plugins. Om je website veilig te houden is het daarom extra belangrijk om elk stukje software met regelmaat te updaten.

WordPress ondersteuning

Omdat geen enkele handleiding 100% compleet kan zijn: hoe je informatie kan inwinnen over WordPress en hoe je hulp kan inschakelen om jouw droomwebsite of blog te maken.

Heb je een vraag of ben je op zoek naar advies? Je kunt ons altijd vrijblijvend kosteloos bereiken op 030 – 32 000 32, ook als je nog geen klant bent.

Contact opnemen