Webshop software vergelijken: de beste manier om een webshop te beginnen
Een van de grootste drempels bij het beginnen van een webwinkel is het daadwerkelijk maken van een webshop.
Met goede webshop software wordt de drempel een stuk kleiner. Goede webshop software zorgt ervoor dat (bijna) alle technische, meestal complexe, zaken automatisch geregeld worden.
Maar bij het kiezen van software is de compleetheid van het pakket niet het enige dat belangrijk is. De prijs is ook belangrijk. Helemaal als starter.
Je hebt als beginner waarschijnlijk niet het budget om een webshop te laten maken door een webdesignbureau. En dat is begrijpelijk. Het laten maken van een goede webshop kan zo een paar duizend euro kosten. En zelfs als je dat geld hebt, dan kan het nog steeds een goed idee zijn om zelf met webshop software een website te bouwen. Het geld wat je overhoudt kan je dan besteden aan marketing of het financieren van de eerste maanden waarin je webshop waarschijnlijk nog niet zo bekend is.
Wat kost webshop software ongeveer?
We moeten de vraag eigenlijk ietsje anders formuleren: wat betaal je per maand voor een webshop met de verschillende webshop software?
De vraag lijkt op elkaar, maar er zit een verschil in. Zo is sommige webshop software gratis, maar betaal je op een andere manier. Ik probeer alle kosten op een rijtje te zetten.
Optie 1: gratis software
Bij gratis software moet je wel betalen voor hosting (een plek waar de bestanden van jouw webshop opstaan) en een domeinnaam (het adres van een website). Het hosten van een webshop is duurder dan het hosten van een normale website. Je zal in totaal ongeveer tussen de 10 en 30 euro per maand kwijt zijn.
Optie 2: betaalde software
Je betaalt voor betaalde webshop software tussen de 30 en 80 euro per maand. Er zijn ook een paar bedrijven die een lagere prijs per maand rekenen, maar dan betaal je per sale een paar procent aan het bedrijf.
Moet ik gaan voor betaalde of gratis webshop software?
Dit is een lastige keuze. Allebei hebben voor- en nadelen.
- Met gratis software heb je drie grote voordelen: je betaalt niet zoveel, je bent de keuze uit professionele duizenden thema’s en plugins en je bent 100% eigenaar van de webshop.
- Met betaalde software heb je een groot voordeel: je huurt bijna in één keer een werkende webshop.
Webshop software vergelijken
Laten we nu de verschillende software bespreken
WordPress WooCommerce (gratis webwinkel software)
WooCommerce is een gratis WordPress plugin (van WordPress zelf) waarmee je met één knop alle nodige webshopfunctionaliteit toevoegt aan jouw website.
WooCommerce wordt nu al door 28% van alle webshops gebruikt (44% in Nederland). Dit maakt WooCommerce het populairste programma om webshops mee te maken.
Dit heeft flinke voordelen. Hoe groter een gratis webshop programma wordt, hoe meer experts die designs maken en plugins ontwikkelen met WooCommerce werken. Dit betekent dat de kwaliteit en de mogelijkheden van WooCommerce met de dag steeds groter wordt. En hoe beter de kwaliteit en hoe groter de mogelijkheden, hoe meer mensen kiezen voor WooCommerce.
Na het installeren van de gratis plugin kan je voor een eenmalig bedrag van 60 dollar een professioneel webshop design kopen, bij bijvoorbeeld Themeforest.net. Daarnaast kan je gebruik maken van Mollie, waarmee je betalingen met iDeal regelt.
De enige maandelijkse kosten is dus hosting. He WordPress website hostingpakket van xel van 24,75 per maand is perfect voor het hosten van WordPress webshops. Bij dit pakket zit WordPress support inbegrepen. Je hebt dus een hulplijn bij het maken van een eigen WordPress webshop.
Handleiding: WordPress webshop maken met WooCommerce
Wij hebben ook een stap voor stap handleiding voor het maken van een WooCommerce webshop.
Andere gratis webshop software
Naast WordPress zijn er andere open soure software die je kan gebruiken.
- Prestashop (wordt door 4% van de webshops in Nederland gebruikt)
- OpenCart (wordt door 7% van de webshops in Nederland gebruikt
Magento Community Edition (gratis open-source)
Magento stond voor een lange tijd bovenaan het lijstje met beste webshop software. Die plek is tegenwoordig overgenomen door WooCommerce. Ze staan nu op nummer twee.
Maar dit betekent niet dat Magento niet meer meetelt. Magento is enorm krachtig. Dit maakt Magento heel interessant (en waarschijnlijk zelfs de beste keuze) voor grote webshops met duizenden producten en honderdduizenden bezoekers per maand.
Magento is helaas niet enorm gebruiksvriendelijk voor beginners. Het up-and-running krijgen van je webshop is niet enorm eenvoudig.
Voor Magento heb je ook een goed hostingpakket nodig. Dit zal ongeveer 30 tot 100 euro kosten. Sommige hostingpartijen hebben een Magento one-minute-script.
Shopify (betaalde webshop software)
De software van Shopify zit goed in elkaar.
Je moet wil extra naar de kosten kijken. Het kan namelijk erg duur worden.
Het goedkoopste pakket kost 30 dollar per maand. Maar je moet ook 4,9% + 30 cent per klant betalen. Dit kan aardig oplopen als je veel verkoopt of hele dure producten verkoopt.
Lightspeed (betaalde webshop software)
Met betaalde webshop software, zoals Lightspeed, dan huur je eigenlijk een webshop die bijna af is.
Het goedkoopste pakket van Lightspeed kost 50 euro per maand. Je kan met dat pakket 250 producten toevoegen.
Ze hebben 10 gratis templates die je kan gebruiken en 50 betaalde thema’s, die 10 tot 17,50 euro per maand extra kosten. De plugins kunnen ook extra kosten meenemen. Er zijn gratis plugins, maar ook een hoop plugins die 3, 15 of 40 euro per maand extra kosten.
Het kan dus aardig in de kosten oplopen als je van de basis plugins en thema’s af wil wijken.
CCV shop
Voor mensen die een beperkt budget hebben en zo min mogelijk willen regelen is CCV Shop een oplossing.
Je kan starten vanaf 20 euro per maand. Daarnaast kunnen er nog kosten bijkomen als je gebruik wil maken van plugins. Ook hier zijn plugins die 5, 10 of 30 euro per maand kosten.
De kwaliteit van de thema’s zijn verder ook niet vergelijkbaar met de andere software aanbieders, maar voor starters met een beperkt budget kan het prima zijn.
Webshops in WordPress
Er zijn buiten WooCommerce andere webshop-plugins voor WordPress. Dit zijn drie andere spelers:
- Shopp: veel support, maar geen gratis versie en vrij duur.
- WP E-Commerce: Veel aanvullende (niet gratis) plugins en thema’s, maar veel niet perfect werkende functies.
- Jigoshop: Veel functionaliteit, maar weinig ondersteuning in Nederland en dure Nederlandse plugins.