WordPress website 60 tot 400% sneller maken
Sommige eenmalige investeringen betalen zichzelf makkelijk 10x uit. Een van die investeringen is een investering in een snellere website. Waarom? Nou:
“A 1-second delay in page load time equals 11% fewer page views, a 16% decrease in customer satisfaction, and 7% loss in conversions.” – Uit een onderzoek van Aberdeen
Elke seconden na een laadtijd van 2 seconden staat gelijk aan 11% minder paginaweergaven, een 16% daling in tevredenheid en een daling van 7% in het aantal sales. Daarbij komt ook nog dat de laadtijd van een website direct en indirect invloed kan hebben op de ranking in Google
En elke van de bovenstaande redenen is op zich al reden genoeg om actie te ondernemen.
Website snelheid testen
De vraag is dan: hoe snel is mijn website?
Via Pingdom tools en de Pagespeed tool van Google kan je snel de snelheid van je website controleren.
Snelheid meten met Pingdom tool
- Ga naar: http://tools.pingdom.com/
- Vul jouw domeinnaam in
- Klik op ‘settings’
- Vink bij ‘Test from’ een locatie die vlak bij Nederland ligt (eentje in Europa).
- Klik op Test Now.
WordPress sneller laten laden
Je ziet vervolgens een score, het aantal verzoeken, de laadtijd van de website en de grootte van de pagina.
De homepage van xel (en dat is vaak een van de zwaarste pagina’s op een website) heeft een score van 99 van de 100 en een laadtijd van 0,963 seconden.
Wanneer je iets naar onder scrollt kan je zien wat er geladen wordt en hoe lang de laadtijd per ‘file’ is. Verder zou je kunnen kijken bij ‘Performance Insights’, ‘History’ (als je vaker de laadtijd meet) en ‘Page Analysis’. Bij ‘Page Analysis’ kan je bijvoorbeeld zien welke content en welke scripts veel tijd in beslag nemen.
Hoe snel is jouw website?
Onder of boven de twee seconden?
Is de laadtijd onder de twee seconden? Dan hoeft het sneller maken van je website geen prioriteit te zijn. Het kan natuurlijk wel en het brengt wel voordelen met zich mee, maar de voordelen zijn een stuk kleiner dan wanneer je een langzame website sneller maakt.
Boven de twee seconden? Laten we dan vandaag actie ondernemen. Je loopt bezoekers en omzet mis.
Jouw WordPress website sneller maken
Je kan redelijk veel doen om je website sneller te maken. Laten we kijken wat we allemaal kunnen doen.
1. Snelle WordPress hosting
Stel, je gaat je eigen huis bouwen en moet nu kiezen voor het materiaal van de kozijnen. Ga jij dan voor de goedkopere zachthout-optie die 15 jaar mee gaat of voor de wat duurdere hardhout-optie die 60 jaar meegaat?
Ook bij het sneller maken van je website krijg je te maken met zo’n keuze. Kies je voor de iets moeilijkere, duurdere en duurzame weg of voor wat kleinere makkelijkere optimalisaties?
Wat is die duurzame optie?
Een betere en snellere webhost.
Een van de meest effectieve manieren om je WordPress website sneller te maken, is het aanschaffen van een professioneel WordPress hostingpakket met Varnish van xel vanaf € 15,00 per maand.
Het switchen van een normale host naar een host die zich specialiseert in snelle WordPress websites kan je website in één klap twee keer zo snel maken.
Veranderen van webhost (website verhuizen)?
Het klinkt lastig. Het veranderen van je webhost betekent dat de bestanden van server van je huidige host naar de server van je andere host verplaatst moeten worden. Zonder dat je website offline gaat.
Maar geen nood. Bij elk WordPress hostingpakket zit gratis verhuisservice. Met de gratis verhuisservice kan je binnen no-time jouw website laten overzetten en de laadtijd van je website drastisch verminderen.
Wil je verhuizen of weten of verhuizen voor jou interessant is?
Dan kan je het best even xel bellen (030 – 267 17 10) of mailen (info@xel.nl). Je kan ze vragen over de verhuisservice, maar je kan ze ook vragen om te controleren hoeveel sneller jouw website wordt.
2. Plugins
Een plugin is een software toevoeging. Elke WordPress plugin vergroot dus ook het gebruik aan schrijfruimte, RAM of dataverkeer.
3. Cache instellen
Een cache is een tijdelijke opslagplaats. Met een cache hoeft een bezoeker niet alle bestanden op de webpagina direct geheel te laden.
De meest bekende WordPress cache plugins zijn; WP Super Cache en W3 Total Cache. Hoewel de W3 Total Cache, indien je het goed gebruikt, krachtiger is dan de WP Super Cache, vereist het instellen van de W3 Total Cache plugin redelijk wat technische kennis.
Wp Super Cache installeren
Om WP Super Cache te installeren, moet je naar de tab ‘Plugins’ gaan in het WordPress dashboard.
- Zoek vervolgens via ‘Nieuwe Plugin’ naar WP Super Cache, installeer de plugin en activeer de plugin.
- Ga vervolgens naar de plugin en zet de caching op ‘Caching On’.
- Caching staat nu aan.
4. Minimalisme
Meer betekent niet beter. Helemaal niet als je bezoekers een bepaalde actie wil laten uitvoeren.
Een slimme manier om je website sneller te maken is het verminderen van de hoeveelheid elementen op je website. Het verwijderen van alle elementen die niet noodzakelijk zijn, verhoogt de aandacht die alle belangrijke elementen krijgen. En hoe beter de focus is op een website is, hoe lager de afname van aandacht is.
- Voegt een grote foto op de achtegrond iets toe? Bijna nooit.
- Wat als je in plaats van een slider een normale stilstaande afbeelding gebruikt? Meestal is het een verbetering.
- Wat als je de onderste twee elementen uit je sidebar verwijdert? Wat als je de hele sidebar verwijdert?
Elke beslissing om iets niet te doen maakt je website sneller.
5. De code
De snelheid van je website is ook afhankelijk van de kwaliteit van de code. Test daarom altijd de snelheid van de thema’s als je die koopt (zo gebruiken sommige betaalde thema’s hele zware plugins).