Wat is de beste software als je een website wil maken?

Het is een vrij eenvoudige vraag: Wat is de beste website software als je zelf een website wil bouwen?  90% van de professionals zal één partij adviseren. Namelijk… WordPress

Dat was vast geen verrassing.

Het is namelijk ook de populairste software ter wereld. Ongeveer 60% van alle websites met een content managent systeem (CMS) gebruikt WordPress.  De tweede plaats wordt ingenomen door Joomla met 7%. En de derde plaats door Drupal met ongeveer 5%. Een flink verschil dus. Van alle websites ter wereld, draait ongeveer 31% op WordPress. Dit zijn er dus honderden miljoenen.

Waarom is WordPress de beste? Hoe bouw je een WordPress? Wat zijn alternatieven?

Dat zijn de drie vragen die we zo gaan beantwoorden.

We beginnen met alles wat je moet weten over WordPress, omdat WordPress voor bijna iedereen de beste keuze. Aan het eind bespreken we kort de alternatieve software om een website mee te bouwen.

WordPress templates

Waarom is WordPress de beste software om een website te maken?

De kwaliteit en populairiteit van WordPress is grotendeels te danken aan de populariteit van WordPress.

Dat klinkt misschien vreemd. Maar ik ga het uitleggen.

Hoe meer mensen WordPress gebruiken, hoe aantrekkelijker het is voor programmeurs, webdesigners en andere experts om met dat WordPress te werken.

Een simpele kwestie van vraag en aanbod.

Maar de sneeuwbal rolt verder. Hoe meer programmeurs, webdesigners en experts met WordPress werken en producten en diensten voor WordPress ontwikkelen, hoe beter WordPress wordt en hoe aantrekkelijker WordPress is voor gebruikers.

En zo zorgde voor een kleine voorsprong in het begin (qua kwaliteit of gebruikers) voor een enorme voorsprong op de lange termijn.

Hoe werkt de website software WordPress?

De drie pilaren van WordPress zijn:

  • De editor (hoe je pagina’s en blogs maakt);
  • Thema’s (het design van de website) ;
  • Plugins (extra functionaliteiten).

Het maken van pagina’s en blogs in WordPress

Het is eenvoudig om nieuwe pagina’s of blogs te maken en publiceren. De editor werkt net als Word of Pages. Je kan koppen maken, links toevoegen, afbeeldingen invoegen, lijstjes maken en teksten opmaken.

Thema’s

Een thema is het design van de website. Het bepaalt hoe de website eruit ziet en voor een groot deel wat je met de website kan doen.

Je kan als je het budget hebt een thema laten maken door een webdesignbureau, je kan een van de gratis thema’s kiezen (die zijn meestal niet super uitgebreid en goed uitgewerkt) of je kan een van de tienduizenden betaalde thema’s kopen en installeren.

Betaalde thema’s zijn vergelijkbaar in design en functionaliteit met het laten maken van een thema door een webdesignbureau (maar het kost een fractie van de prijs, slechts 50 euro, omdat het thema vaker wordt verkocht). En omdat er een enorme hoeveelheid betaalde thema’s zijn (tienduizenden), is de kans groot dat je meerdere thema’s kan vinden die goed passen bij de website die jij wil maken. Daarnaast is elk thema te personaliseren, dus je komt bijna nooit hetzelfde design tegen.

Plugins

Plugins zijn kleine software toevoegingen die je heel makkelijk kan vinden en negen van de tien keer gratis kan downloaden.

Voor bijna elke functionaliteit kan je een passende plugin vinden. Wil je social media buttons? Download een van de honderden social media plugins. Hulp bij SEO? Download een SEO plugin. Een contactformulier? Binnen twintig seconden heb je de juiste plugin geïnstalleerd.

Je kan zelfs met het installeren van een plugin en het downloaden van een thema jouw website veranderen in een WordPress webshop, een cursus of een forum.

De software WordPress gebruiken om je eigen website te maken

We hebben maar 3 dingen nodig om een eigen website online te zetten en die drie dingen kunnen we met tien minuten werk regelen.

Wat zijn die drie dingen?

  • Een domeinnaam (een webadres)
  • Webhosting (dat is een stukje schijfruimte  op een server die constant verbonden staat met het internet)
  • En software om een eigen website mee te maken. WordPress in dit geval.

Alles kan je tegelijkertijd bij een hostingprovider regelen.

Qua hosting heb je twee sterke keuzes;

WordPress start hosting bij xel

xel is een van de snelstgroeiende WordPress hostingproviders van Nederland.

En het WordPress start hostingpakket, van € 15,00 per maand, is perfect voor starters.

Om één grote reden: WordPress support

Het zelf bouwen van een website is niet lastig, maar het is ook niet super eenvoudig. Met een grondige WordPress handleiding kom je ver, maar niet alles kan in een handleiding besproken worden.

Als je dit WordPress hostingpakket afneemt dan kan je xel bellen en mailen voor advies en hulp. Dit is niet alleen enorm handig, het bespaart je op de lange termijn tientallen uren zoeken op het internet voor antwoord op jouw vragen.

Verder heeft dit pakket alles wat je nodig hebt (en wat leuke extraatjes).

  • WordPress wordt automatisch geïnstalleerd. Je kan dus direct aan de slag.
  • Je krijgt een gratis domeinnaam.
  • Er worden dagelijks back-ups gemaakt van jouw website.
  • Meer dan genoeg schijfruimte en dataverkeer.
  • Je website is twee tot vier keer zo snel dan bij een normaal hostingpakket (fijn voor jouw gebruikers en jouw positie in Google).

Bekijk het WordPress hostingpakket

Handleidingen WordPress website bouwen

Er zijn diverse handleidingen te vinden die je helpen om de software van WordPress te gebruiken

Ga je voor WordPress? Klik dan een van de bovenstaande handleidingen, zodat je direct kan starten met bouwen

Andere software om websites te maken vergelijken

Maar er zijn ook andere programma’s die we kunnen gebruiken. We gaan zo elk programma kort bespreken.

Wat is een CMS?

CMS staat voor ‘Content Management Systeem’. Met een CMS kan je alle content op je website te beheren. Je kan de structuur van je website bepalen, pagina’s toevoegen, slider aanmaken etc.

Een CMS haalt alle moeilijkheden van het bouwen van een website uit handen. Een CMS, zoals WordPress, werkt in jouw browser. Je kan dus overal en altijd (als je internet hebt) jouw website aanpassen.

Welke CMS’en gaan wij bespreken?

  • WordPress
  • Joomla!
  • Drupal
  • Ghost
  • Concrete5
  • Blogger
  • Wix

Een website bouwen met Joomla!

Joomla is een van de meer populaire CMS’en, maar de achterstand op WordPress is groot. Waar Joomla op 3% van alle websites staat, staat WordPress op 14% van alle websites. Joomla, wat in 2006 het levenslicht zag, is wel al 50 miljoen keer gedownload.

Het voordeel van Joomla is dat het uiterlijk vrij makkelijk te personaliseren is. Alle onderdelen kunnen makkelijk aangepast worden, en er zijn ook een aantal templates en kleine tweaks die gebruikt kunnen worden. Er is ook niet per se HTML-ervaring nodig om dit voor elkaar te krijgen.n.

programma's voor websites blogs joomla

Drupal

Drupal is in veel opzichten het kleine broertje van WordPress. Het heeft ongeveer dezelfde functies en ziet er ongeveer hetzelfde uit. Drupal is in 2001 ontstaan en heeft 761.000 gebruikers.

Er is één verschil met WordPress, en dat is dat Drupal met zogenaamde modules werkt. Deze modules zijn allemaal losse onderdelen van de site, die allemaal een eigen functie hebben, zoals een blogsectie, een commentsectie, enzovoort.

Het voordeel van Drupal is dat het gemakkelijk werkt en veel gratis modules heeft die door professionele bedrijven zijn gemaakt. Ook is de eCommerce-module heel makkelijk te gebruiken, zodat een webshop snel klaar staat.

Het nadeel is dat Drupal nergens de beste in is. WordPress is beter voor het ontwikkelen van blogs, en Joomla is beter in het maken van bedrijfswebsites en communities. Voor een tussenweg is Drupal een prima CMS.

FUN FACT:  De naam ‘Drupal’ is een verbastering van het Nederlandse woord ‘druppel’. Vandaar dat het logo een druppel is.

programma's voor websites blogs drupal

Blog starten met Ghost

Ghost is een nieuwe speler in de CMS-markt. Deze CMS is, zoals hun slogan al zegt, “just for blogging”. Ghost is in oktober 2013 opgebouwd na $200.000,- aan donaties via Kickstarter.

Het idee van de makers van Ghost is om een lichtgewicht blogplatform te maken dat heel makkelijk bij te houden is. Het enige wat je kan doen is de blog opstarten, een thema kiezen, een coverfoto en een logo uploaden en je kan al bloggen. Het lijkt daarom ook in functie en in uiterlijk op een sociaal netwerkprofiel.

Er zijn echter nog veel kinderziektes. De CMS gebruikt nieuwe technologieën (Node.js en SQLite3) die nog niet worden ondersteund door alle hosting. Omdat er om deze reden andere methoden komen kijken om de blog toch te installeren (virtuele netwerken), wordt het installeren een vrij lastige aangelegenheid voor beginnende bloggers die niet veel af weten van de technologieën die gebruikt worden.

Ghost heeft nog geen commenting-systeem, wat ook nog een groot minpunt is. Daarnaast is het een betaalde dienst ($ 5,00 per maand), terwijl een vergelijkbaar systeem als Blogger gratis is en/of meer functies heeft.

Omdat de CMS nog in ontwikkeling is, kan het nog verbeteren. Het is wel een startup om in de gaten te houden, omdat het systeem zelf er mooi en simpel in gebruik is. Als er nog het een en ander toegevoegd en verbeterd wordt, en er meer ondersteuning komt, kan het een erg goede CMS worden.

programma's voor websites blogs ghost

Site bouwen met Concrete5

Concrete5 is een CMS die, volgens de makers zelf, voor developers is gemaakt. Ze willen het namelijk makkelijk maken om de website te bouwen en te onderhouden, omdat het voor mensen zonder verstand van programmeren intimiderend kan zijn om de benodigde facetten te leren.

De CMS is online gegaan in 2003, en was in 2011 150.000 keer gebruikt om websites te maken.

Zoals eerder gezegd zou Concrete5 gemaakt zijn om het maken en onderhouden van de site makkelijk te maken. De site heeft namelijk een ‘drag-and-drop’-functie, waarbij alle onderdelen van de site naar een andere plek (of weg) gesleept kunnen worden. De CMS vraagt je echter niet meteen om elke instelling te wijzigen, om alles makkelijk te houden.

Concrete5 heeft een makkelijke interface, vergelijkbaar met WordPress, inclusief een pagina met statistieken over de website. Daarnaast is er een loyale community, die je met alle problemen kan helpen. En anders kun je de uitgebreide documentatie raadplegen.

Het nadeel aan Concrete5 is dat de ‘Marketplace’, waar alle plugins staan, niet zo uitgebreid is als andere CMS’en. Omdat er weinig gebruikers zijn, vinden bedrijven het ook niet interessant om plugins te maken voor Concrete5.

programma's voor websites blogs concrete5

Blogger

Google heeft z’n eigen blogtool, welke ook puur voor bloggen is bedoeld. Deze tool is in 2003 overgekocht van Pyra Labs. In plaats van het gebruiken van een eigen hosting, wordt een blog van Blogger geïnstalleerd in de eigen Google-account. Daarna is het blog bereikbaar via [blognaam].blogspot.com.

Omdat Blogger voorgeïnstalleerd is, en er geen hosting nodig is, kan deze zeer gemakkelijk gebruikt worden. Het enige dat nodig is is een Gmail-account. Omdat Blogger gebaseerd is op HTML en CSS, zijn er veel mensen te vinden die een template willen maken. Daarnaast zijn er al vele templates te vinden.

Het mag dan wel heel makkelijk werken, er kleven heel veel nadelen aan. Je kan er geen website of webshop naast laten draaien. Hiervoor moeten andere systemen gebruikt worden. Daarnaast zijn de templates die gemaakt kunnen worden niet zo goed van kwaliteit, door de beperkte mogelijkheden van Blogger.

Er is weinig ruimte om afbeeldingen in Blogger-blogs te plaatsen. Er is 1 GB ruimte, die gedeeld moet worden met het afbeeldingenprogramma Picasa. Ook zijn er minder toeters en bellen als bij alle andere blogs. Niet alleen in webshops of aansluitende website, maar je kan ook geen andere plugins ernaast installeren.

Omdat Blogger gratis is, is het een goed opstapje om te leren hoe het bloggen werkt. Maar voor de meeste mensen is Blogger niet wat ze willen gebruiken.

programma's voor websites blogs blogger

Wix

Wix is een commerciële partij waarbij je met een pagebuilder een website kan voorgeven.

Erg makkelijk te gebruiken, maar ook erg gelimiteerd qua mogelijkheden.

Een website of blog bij xel

xel kan voor jou hosting regelen, zodat jij direct kan beginnen met het bouwen van jouw website. Wij raden het CMS WordPress aan.

Klik hier om hosting te bestellen en hier voor Premium WordPress hosting.